Veel sporters met hartstilstand. Wel toevallig!

Op twitter deelde ik een filmpje met een compilatie van sporters die de afgelopen maanden ineens onwel zijn geworden. Daarbij suggereerde ik dat dit te maken heeft met vaccinatie tegen COVID. Dit zou mijn volgers ertoe kunnen bewegen géén vaccinatie te nemen. Vanzelfsprekend is dat niet de bedoeling. Ik neem dan ook afstand van deze mening.

Causaliteit, mensen!
Ik ben hier in een aloude wetenschappelijke val getrapt, namelijk het met elkaar in verband brengen van gebeurtenissen die toevallig tegelijkertijd plaats vinden. Alsof er een causaal verband zou zijn tussen:
1. Er wordt wereldwijd gevaccineerd.
2. Er vallen sporters dood neer.
Op het eerste gezicht lijkt het inderdaad of er een oorzakelijk verband is, maar nu ik mij wat meer in deze kwestie verdiep, moet ik toegeven dat dit niet klopt. Ik leg uit waarom.

Sporten blijkt gevaarlijk
Uit een onderzoek in 2014 (dus ruim voor de Covid-crisis) is gebleken dat elk jaar 1 à 3 (dus zeg maar 2) atleten tijdens het beoefenen van hun sport getroffen worden door een hartstilstand (sudden cardiac arrest). Dat is verrassend vaak! In Nederland doet 55% van de inwoners wekelijks aan sport. Dat zijn zo’n 8,5 miljoen mensen. Stel dat de helft daarvan fanatiek sport. Dat zou best kunnen, want ruim 4 miljoen mensen zijn aangesloten bij een sportbond. Vier miljoen sporters, gedeeld door 100.000 is 40 sporters. Dat betekent dat gemiddeld in Nederland 80 keer per jaar iemand tijdens het sporten in elkaar zakt.

In heel Europa, mijn ouwe opa
Maar de compilatie in de video laat gevallen uit heel Europa zien. En Europa telt maar liefst 850 miljoen mensen. Via dezelfde rekensom (50% sporters van 850.000.000 gedeeld door 100.000 x 2 gevallen) kom je uit op 4250 gevallen van hartstilstand bij sporters per jaar. Dat is ruim 12 per dag! Veel van dit soort gevallen halen het nieuws niet. Maar veel ook wel. Dus als je daar een beetje gericht op zoekt, kun je uit die 4250 gevallen per jaar makkelijk een alarmerend filmpje samenstellen. Stom van mij dat ik daar in ben getrapt.

Klopt niet, scoort wel
In mijn verdediging voor deze stommiteit wil ik wel aanvoeren dat het best moeite kost om dit allemaal uit te zoeken en als je dan weet dat mijn achterban fél tegen vaccineren is, kun je wel snappen dat de verleiding om dit maar gewoon door te tweeten groter was dan mijn behoefte aan waarheidsvinding. Wat dat betreft is politiek topsport. Je moet steeds weer scoren om te winnen. Kortom mensen, neem geen risico…