NS of NSB ?

OK, damage control. Komt wel een beetje slecht uit, want ik heb morgen een spreekbeurt in een neonaziklasje. Even snel dan maar.

Statement incident in de trein

Afgelopen vrijdagavond heeft zich in mijn naaste omgeving een vervelend incident voorgedaan. Twee jonge vrouwen die goede bekenden van mij zijn, vertelden me dat zij in de trein hoogst onaangenaam zijn bejegend door een groep mannen. Dit waren controleurs, maar dat was voor de vrouwen onduidelijk. De wijze waarop zij werden aangesproken was voor de vrouwen zeer intimiderend. Ze gaven mij aan dat er openlijk en meermalen wapengerei werd getoond, dat er sprake was van intimiderend verbaal en non-verbaal gedrag en dat de mannen op agressieve wijze hun ‘legitimatie’ toonden. Die legitimatie bevreemdde de vrouwen, omdat zij in vorm en stijl (lettertype) afwijkende geplastificeerde papiertjes te zien kregen. Dat gaf de vrouwen weinig vertrouwen en een onaangenaam gevoel. Toen de vrouwen dat kenbaar maakten, werd gedreigd hen ‘mee te nemen’. Van de-escalatie van de zijde van het personeel, was volgens hen geen sprake. Ook nadat zij geldige vervoersbewijzen toonden bleef de groep mannen de rest van de reis op een voor de vrouwen intimiderende manier om hen heen hangen.

De vrouwen in kwestie hebben zich zowel tijdens het restant van de treinreis, als na het uitstappen en tijdens de wandeling terug naar hun huis zeer onveilig gevoeld. Ernstig overstuur hebben ze mij over de kwestie verteld en dat heeft me geraakt. Ik heb me daar vervolgens over geuit op social media – te snel, en te stevig. Daarbij heb ik de kwestie te haastig in een bredere politieke context getrokken: de context namelijk van de gevolgen van de massale immigratie, integratieproblemen en het gebrek aan veiligheid dat vele Nederlanders daardoor dagelijks zien en ervaren. Uiteraard heb ik niemand willen beschuldigen die geen blaam treft. Dit heb ik de NS inmiddels ook laten weten.

Zo. Dat maar even duidelijk is dat het uiteindelijk tóch de schuld is van die kutmarokkanen van de NSB, die mijn goede bekenden heftig hebben geïntimideerd door meermalen openlijk hun ‘wapengerei’ te tonen.

De NS moet ook helemaal geen buitenlands ogende types aannemen om controles uit te voeren. Dan is het toch geen wonder dat mensen zich geïntimideerd voelen ? Ikzelf ga eigenlijk nooit meer met het openbaar vervoer sinds ik een dienstauto van het Forum heb, maar ik kan me goed voorstellen dat je je als treinreiziger toch unheimisch voelt als je door niet-blonde mediterrane types wordt gecontroleerd. Maar goed… alle ophef zal wel wegebben en ik ben toch weer even het middelpunt van het nieuws. Bovendien heb ik wel een nieuw cohort kiezers aangeboord. Geert Wilders staat straks met legen handen!

Enfin, dóór naar belangrijker zaken. Op naar mijn naziklasje! Ik begrijp dat Marion Marechal de zaal voor mij mag opwarmen. Ben benieuwd of die in het echt ook zo lekker is. Het middagprogramma ziet er in ieder geval veelbelovend uit!